ALAN ADLARI; İNTERNET ÜZERİNDE KİŞİSEL YA DA KURUMSAL WEB SİTELERİNİN OLUŞTURULMASINI, ALAN ADI İLE ERİŞİLEBİLEN BİR SUNUCU ÇALIŞTIRILMASINI VE ELEKTRONİK POSTALARIN GÖNDERİMİ İLE ALIMINI SAĞLAMAKTA OLUP, GÜNÜMÜZ TİCARET KOŞULLARI İÇERİNDE SON DERECE ÖNEMLİ BİR DEĞER OLARAK KARŞIMIZA ÇIKMAKTADIR.
Alan isimleri ile marka ve işletme adları arasında ortaya çıkan en genel sorunların temelinde “marka tescil sistemi” ile “alan ismi tescil sistemi” arasında bir bağlantının olmamasıdır.
Alan adı bir web sitesinin tanımlanması ve o siteye erişim amacıyla kullanılır. Örneğin: ‘’omegapatent.com’’ http://www.omegapatent.com internet adresinin alan adıdır.
Alan isimlerinin korunması her ülkenin hukuk sistemlerinde farklı kanun ve hükümlerle sağlanmaktadır.
İnternet alan adları, uluslar arası platformda gTLD (generic Top Level Domain) olarak adlandırılan int, com, org, net, edu, mil, gov, şeklindeki yedi alan ile, ccTLD (Country Code Top Level Domain) olarak adlandırılan ve ISO-3166 standardında yaklaşık 200 ülke kodundan oluşan adlandırma sistemine tabidir.
Alan adı tahsis yönteminde değişik sistemler olmakla birlikte dünyada alan isimleri konusunda “ilk gelenin ilk alacağı” kuralının temel alındığı serbesti sistemi uygulanmakta, uyuşmazlıklar mahkemelere ve hakemlere havale edilmektedir.
“.tr” üst düzey alan adı ve onun altında yer alan ikinci seviye alan adlarının yönetimi ve koordinasyonu 1990 yılından beri Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından sürdürülmektedir.
“com.tr, info.tr, biz.tr, net.tr, org.tr vb.” alan adı tahsislerinin gerçekleştirilebilmesi için,
1. Faaliyet Belgesi", "Ticari Sicil Belgesi", "Oda Sicil Kayıt Sureti", Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayınlanmış olan ticaret unvanı ilanı,
2. Türk Patent Enstitüsü'nden alınmış "Marka Tescil Belgesi",
3. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası'ndan alınmış olan "Sicil Tasdiknamesi",
vb. evraklar zorunlu hale getirilmiştir.
ODTÜ alan adı tahsis yönetiminin, tahsis sisteminde belge arayarak bu kuralı uygulamadığını, daha hakkaniyete dayalı bir sistemin tercih edildiğini vurgulamaktadır.
OMEGA PATENT SÜRECİ:
1. Alan adının kayıtlı olup olmadığı araştırılır.
2. Kaydın mevcut olduğu durumlarda çözüm önerileri sunulur.
3. Müvekkilden Gerekli Evraklar Alınır. (Vekaletname,Başvuru Talep Formu,Alan Adı Tahsis Formu)
4. Alan Adı Başvurusu Gerçekleştirilir.
5. Alan Adı Yönetimi/Yenileme İşlemleri Müvekkile bildirilir.